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Questionnaire Exemption Request No. 16 

“Lead in solders consisting of more than two elements for the connection between the 

pins and the package of microprocessors with a lead content of more than 80% and 

less than 85% by weight used in monitoring and control instruments” 

 

Background  

The Öko-Institut together with Fraunhofer IZM has been appointed for the technical 

assistance in reviewing the requests for exemptions from the requirements of the RoHS 

Directive 2011/85/EU (RoHS II) by the European Commission. You have submitted the 

above mentioned request for exemption which has been subject to a first completeness and 

understandability check. 

As a result we have identified that there is some information missing and a few questions to 

clarify before we can proceed with the online consultation on your request. Therefore we 

kindly ask you to reformulate your request taking the following points into consideration. 

 

Questions 

 

1. Please provide substantiated data on the amounts of lead used in this exemption: 

a) Which types of equipment would use this exemption? 

b) How much solder/lead per device? 

c) How many of such devices are sold annually worldwide and in the EU?  

d) How much lead would be used in this exemption in equipment put on the market in 

Europe and worldwide? 

Detailed technical information is not available at this stage. The reason is that this 

exemption was presumed to be available for category 9 and therefore no detail 

assessment and investigation has been performed so far. Our supply chains are very 

complex as our products are made of thousands of parts and we deal with a substantial 

number of suppliers. For further details see General comments Sections 1 and 2.2. 8. 

 

2. You state that the requested exemption would be used in professional equipment of 

category 9. This equipment, however, will come under the scope of the RoHS Directive 

from 2017 on. This leaves around six years to change the designs towards alternative 
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microprocessor not depending on this exemption starting from July 2011 on, when 

category 9 equipment officially came into the scope of the RoHS Directive. Further on, 

it has been clear since 2009 that exemption 14 in Annex III will be cancelled end of 

2010. Please take into account in your answers that you are simply expected to take all 

necessary efforts to be RoHS compliant in time, which is a step all other sectors had to 

and still have to go since some years ago.  

a) Please justify and prove why six years are still too short for you to redesign your 

equipment. Given the rapid technological progress, please also explain how you 

modernize your products if more than six years are needed in this case for a 

redesign.  

We wish to clarify that this request relates to all monitoring and control products 

and not just those for industrial or professional, instruments. 

It must be pointed out that it was NOT clear for our category of products that 

existing exemptions would expire since category 9 was not yet in the scope of 

RoHS and the existing RoHS exemptions were not assessed for this category. The 

European Commission and ERA confirmed the need of continuation of the 

exemptions for category. 9. For more details see General comments, Sections 1.1 

and 1.2.  

It is important to stress that many products have been already transitioned to 

RoHS compliant products, with the assumption that existing RoHS exemptions 

continue to apply. Redesigning those products could not be done in six years time 

and this will result in substantial cost and forced obsolescence of products which 

can be otherwise in use of up to thirty years. This is not economically viable and 

conflicts with the objective of sustainable use of products and waste prevention. 

Six year is insufficient for the redesign of products given the specificity of our 

sector. There are a large number of contributing factors; see General comments 

Section 2.2.  

 

b) Why is this exemption only requested by manufacturers of category 9 equipment, 

while medical devices in principle have similar life time and redesign conditions? 

The T&M Coalition can only represent the business requirements of its members 

and will not be brought into discussions regarding why producers of other 

categories of products have not submitted any Exemption requests.  
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c) Please provide evidence that the pin grid arrays that had used the previous 

exemption 14 are available on the market for purchase now and for the next years 

after 2017.  

Market research and supply chain investigations have not been performed as this 

exemption was presumed to remain available for category 9 products. 

Test and Measurement producers do not rely on continued availability of material 

on the market that utilize the exemptions requested. Our supply chain 

management is extremely complex.  For more details see General comments 

Section 2.2.10 


